LinnThereseDagsland -

8 ting du ikke må si til gravide!

  • 01.02.2017 kl. 17:16

At gravide er proppet av hormoner og like ustabile som bomber er noe de aller fleste påstår. Selv mener jeg at andre føler de kan si hva som helst til oss nå «bare fordi vi er gravide». Og jeg er neppe den eneste som mener dette. Dette fører igjen til reaksjoner, og skylden blir lagt på hormonbombene. Selv mener jeg at andre bør passe litt på hva de sier, både rundt gravide og ikke-gravide.


- Liste over 8 ting gravide ikke ønsker å høre -

« Har du gått opp så mye? Gikk bare opp 8 kilo jeg »

Som at det er helt valgfritt at jeg har gått opp over 20 kilo, og hvorfor er det plutselig helt greit å spør gravide om vekta deres? Man spør da ikke kollegaen sin hvor mye han la på seg i jula? Når det er sagt veier selve graviditeten med livmor, ekstra blod, fostervann, baby, melk i puppene, morkake og alt det der 12 kilo i seg selv. Så de som legger på seg mindre enn tolv kilo går faktisk ned i vekt. Ellers er det mange som legger enda mer på seg enn 12 kilo fordi kroppen bygger opp et fettlager som den kommer til å tære på i ammeperioden. Veldig lite den gravide kan gjøre med dette selv, kroppen lever sitt eget liv.

​« Graviditet er ingen sykdom » 

Neida, å være gravid er ingen sykdom, men det den kan gjøre med kroppen er symptomer som er ganske like de man har når man er syk. Eller, jeg vet ikke jeg hva du kaller det å spy konstant 9 måneder i strekk, ha vondt på steder i kroppen du ikke trodde det var mulig å føle smerter, å måtte bruke alle krefter i hele kroppen for å komme deg ut av sengen eller opp trappen, å ha stikkende smerter i korsryggen som stråler nedover bena om du står, sitter eller går for lenge, eller bare det å trenge tolv timer søvn hvert eneste døgn. Særlig når det kommer fra personer som enten aldri har vært gravid selv eller de som hadde null problemer selv gjennom sitt svangerskap.

​« Hvem er faren? »

Nei, jeg vet ikke jeg. Samboeren min som jeg har vært i et fast forhold med i over to år kanskje..?

​« Du er sikker på at det ikke er to der inne, da? »

Man kan aldri være 110 % sikker, men etter å ha vært på x-antall ultralyder, tror du ikke jeg hadde nevnt at jeg ventet tvillinger om det var to barn der inne? Har jeg ikke følt meg stor før, kan du vedde på at jeg i hvert fall gjør det nå!

​« Åh, så deilig spekemat, du går virkelig glipp av en stor opplevelse her! »

Jeg har heldigvis aldri opplevd å få denne kommentaren selv, men jeg kan love deg at dersom noen hadde sagt dette til meg rundt juletidene når jeg hadde helt sinnsyke cravings etter fenalår hadde jeg begynt å strigråte! Det er ikke vits å strø salt i såret, noen ting går det an å holde for seg selv.

​« Min fødsel var grusom! Jeg revnet herfra til evigheten? Gruer du deg ikke? Det burde du. »

Det virker som om de med de mest dramatiske fødselshistoriene er de som villigst deler den med andre gravide. Har du glemt ut hvor bekymret og redd man er for fødselen når man går gravid du da? Å dele en slik skrekkhistorie med ei som er gravid har absolutt ingen positive virkninger. Heldigvis får de aller fleste en fin fødselsopplevelse. Har du en sånn? Del den heller!

« Du vet vel at du faktisk ikke skal spise for to? »

Ja, selvsagt vet jeg det. Man bør spise sunt og fornuftig under graviditeten, og langt i fra det dobbelte av hva man gjorde før - men det er enda viktigere å spise seg METT! Om jeg er sulten, spiser jeg. Å lage et menneske krever masse ekstra energi, og da er det viktig at man får i seg nok og riktig næring. Ikke legg deg opp i hvor mye jeg spiser. Jeg tror jeg kjenner best selv om jeg er sulten eller ei.

« Er du sikker på at du vil kalle han dét? Er du ikke redd for at han kommer til å bli mobbet? »

Man har selvfølgelig tenkt nøye gjennom navnet til barnet sitt. Å få høre stygge kommentarer om navnet får bare den kommende moren til å bli såret, skikkelig lei seg og sint. Om du ikke liker navnet, lat i det minste som du synes det er fint. Å velge navn til sitt eget barn er foreldrenes oppgave, ikke din!

Om din graviditet var enkel, hurra for det, men husk at alle svangerskap er ulike. Prøv å ha litt mer forståelse, og se for deg om du hadde likt å få den kommentaren om det var du som var gravid. Ellers gjelder normal høflighet - gravide er ikke en egen rase, behandle oss som et hvilket som helst annet menneske.

Ubetenksomhet til tross, de fleste opplever nok å få flest hyggelige kommentarer. Det er koselig å høre at man ser flott ut når man føler seg som et hus, og det er hyggelig at folk interesserer seg for det man går gjennom. Spør gjerne den gravide om hun syns det går greit, og husk for all del at du aldri, aldri må spørre noen om de er gravide med mindre de åpenbart er ni måneder på vei.

Har du opplevd å få noen av disse, eller andre, kommentarer som du ikke syntes var greit?

6 Kommentarer

Victoria Larsen

01.02.2017 kl. 17:23
Flott og lærerrikt innlegg! Kjempe fine bilder :)

Jofrid

01.02.2017 kl. 17:27
Eg fekk og "er du sikker på navnet, tenk om hu ikkje ligne på ei Celine da?" Og "tenk om det blir gutt nå da" osv

Simona Haugsdal - 20år og mamma

01.02.2017 kl. 17:53
Ble gravid i januar i fjor og var dermed ikke ferdig med skolen enda. Frisørlinja, med masse rare lukter, stå hele dagen og ikke få muligheten til å spise. Slet veldig, men lærerne sa "å være gravid er ikke noen sykdom" og ble derfor fint nødt til å fortsette, dårlig og sulten. Også har jeg fått høre at navnet til datteren min er skikkelig stygt.

Nina c

01.02.2017 kl. 18:10
<3

mairho

02.02.2017 kl. 15:50
Jeg er så enig! Har aldri vært gravid, men hadde blitt dypt såret eller irritert av disse kommentarene her. Det som irriterer meg allerede nå er at mange sier graviditet ikke er noen sykdom og dermed ingen unnskyldning til å være borte fra jobb eller skole. Altså, har de peiling på hvor mange forskjellige plager som kan komme med en graviditet?! Tror ikke de selv hadde hatt lyst til å komme spyende på jobb hver eneste dag! Huffa meg..

denutroligereisen89

02.02.2017 kl. 21:33
Graviditet er ingen sykdom, men man kan få mange vonde, plager og symptomer på graviditeten. Hvem hadde vel gått på jobb når de kastet opp, hadde hodepine og ikke fikk i seg mat ? Mitt første svangerskap var en dans på roser, så og si ingen plager. Mitt andre var tungt frem til 3. mnd, så ble det også veldig fint og uten store plager. Men alle svangerskap er forskjellige, noen elsker å gå gravid, andre hater det. Apropos det å spørre om vekt så synes jeg ikke det er noe folk har noe med. Det er så rart at så fort man er gravid så tror mange at de kan spørre om hva de vil og ta på folk der de vil... De gangene (ikke så ofte heldigvis) jeg fikk ubehagelige spørsmål så stilte jeg spørsmålet i retur, da ble det stille. :P Håper svangerskapet ditt er fint og en glede så langt :) Og om ikke lenge får du en stor premie, gled deg! <3

Skriv en ny kommentar

Linn Therese Dagsland

Ei smilende og positiv jente på 21 år. Skriver om hverdagen som nybakt mamma til lille Dennis som ble født den 19.mars 2017. Mye av bloggen handler om baby, trening og alt som hører med mammalivet. I tillegg til små ubetydlige ting, vanskelige hendelser fra fortiden som har medført at jeg i dag lever med sosial angst. Deler også gode matoppskrifter, antrekk, tips og kjærlighetslivet mitt med dere. Lurer du på noe mer er det bare til å ta en titt på "om meg" innlegget som du finner i menyen under headeren.

Alle henvendelser kan sendes til:
linn_therese_dagsland@hotmail.com

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits