LinnThereseDagsland -

Juks med epidural!

  • 29.01.2017 kl. 19:10

Etter at jeg ble gravid har jeg naturligvis tenkt en del over fødselen, hvilken smertelindring jeg ønsker, og hvilken jeg absolutt ikke ønsker. Jeg har likevel bestemt meg for at jeg ikke vil avgjøre hva jeg vil og ikke vil før fødselen er i gang, men jeg har helt klart noen tanker rundt hvilken smertelindring jeg håper jeg slipper. Og det er epidural! Jeg vil så veldig gjerne klare meg uten, og håper virkelig jeg får det til.

Det er ingen hemmelighet at mange kvinner i dag sliter med en hel haug bivirkninger på grunn av at de har valgt epidural som smertelindring under fødselen. Det går selvsagt bra med de aller fleste, ellers ville det nok ikke vært lovlig, men tenk om akkurat jeg er en av de det ikke går bra med. Tenk om jeg må være lam fra hoftene og ned resten av mitt liv bare fordi jeg ikke taklet smertene under fødselen. Jeg tror aldri jeg ville tilgitt meg selv!

For kvinnekroppen er jo faktisk laget for å føde. Det er naturlig, og det er noe kvinner har gjort i tusenvis av år. Milliarder av kvinner har fødd barn uten smertelindring, og det har gått helt fint, så hvorfor skulle ikke jeg klare det samme?

Eller for å si det på en annen måte; hvorfor i alle dager skal jeg ligge i fødsel og nesten ikke kjenne at jeg har rier fordi kroppen min er dopet ned? Hva er greia med det? I mitt hode blir det litt det samme som å jukse. Det skal være vondt å føde. Man skal ikke være i stand til å ligge og le 30 minutter før barnet er ute. Det synes i hvertfall ikke jeg.

Men så mener jeg helt klart at epidural er et knallbra alternativ for de som har sinnsykt lange fødsler. I de tilfeller der jordmor anbefaler mor å få epidural fordi kroppen er ekstremt sliten. I de tilfellene synes jeg det er helt topp at mor endelig får hvile seg litt og samle sammen det siste hun har av krefter. De som derimot velger å få epidural fordi de ikke tørr å kjenne på smertene, det er de jeg ikke helt klarer å forstå.

Nå er det jo også sånn at epidural i mange tilfeller får fødselen til å stoppe litt opp. Riene avtar og fødselen varer mye lenger enn den kunne gjort. Selv ønsker jeg å kjenne hvilke signaler kroppen min sender meg. Jeg ønsker å samarbeide med kroppen min.

Ikke dope den ned.

Jeg vet egentlig ikke helt hvor jeg vil med dette innlegget her, eller hva som er konklusjonen - bortsett fra at jeg ønsker å klare meg uten epidural under fødselen, selvsagt. Men jeg har også lyst til å høre deres meninger om temaet. For målet mitt er absolutt ikke å tråkke noen på tærne, men kun fortelle mine meninger om hvorfor jeg ikke vil ha epidural under fødselen.

28 Kommentarer

Camilla eriksen

29.01.2017 kl. 19:31
Jeg hadde epidural, helst fordi jeg var så sliten. Hadde da hatt rier i 24 timer, og det tok enda mange timer til han var ute. Syntes ikke man skal være redd for bivirkninger av epidural, det er mange farer med selve fødselen og om man skal tenke slik! :) selv om jeg hadde epidural var det ikke sånn at smertene forsvant og alt var himmelen. De forsvant en stund ja, men når mini pressa seg nedover, da var det jævlig vondt for å si det mildt. Var vondt og jeg følte jeg måtte holde igjen, noe som gjorde det verre. I slutten kjente jeg litt rier i høyre hofte + at jeg hylgrein av trykketrangen... haha. Men alt i alt, epidural er goooood!! :)

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 20:15
Camilla eriksen: Etter å ha hatt rier i 24 timer skjønner jeg veldig godt hvorfor du valgte epidural! Som jeg skriver i innlegget er det i de tilfellene jeg synes det er veldig bra at et slikt alternativ finnes <3 Ellers må jeg si jeg beundrer deg for å ha kommet deg gjennom en så tøff fødsel! Krysser alt jeg har for at en eventuell nestemann kommer til verden på en litt lettere måte <3

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 20:16
Camilla eriksen: Tusen takk for DIN mening forresten! Det setter jeg veldig pris på :-)

Jofrid

29.01.2017 kl. 19:32
Ville ha epidural, men rakk jo ingen smertelindring hos meg. Fekk epidural når eg skulle sy da og har hatt mer problemer med der dei har sydd enn der epiduralen blei satt :)

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 20:16
Jofrid: Kjedelig at forrige fødsel ikke gikk som du håpte, så då krysse eg fingrene for at alt går mye lettere og bedre nå med nummer to <3

sandra

29.01.2017 kl. 19:33
før min fuste fødsel tenkte eg o at eg ville prøva alt før eg tok epidural.. sånn blei det ikje når lille sitt hjerta ikje likte riene å måtte ligga med elektroder på hode hans.. ette å ha spydd flere gonger av smerter fekk eg heldigvis epidural, å det e heilt fantastisk!! e gravid igjen, å håpe virkelig eg kan få epidural igjen :D hehe, det va fantastisk!! men creds te dei som greie det uten asså!!

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 20:19
sandra: Nei, det er som jeg sier, plutselig ender jeg opp med å ville ha epidural jeg også. Slik er umulig å planlegge på forhånd, spesielt når man aldri har vært gjennom en fødsel! Men jeg håper jeg klarer meg uten <3 Så skummelt å høre at han reagerte dårlig på riene, men i slike tilfeller er det godt det finnes epidural! Så utrolig glad for at det gikk bra med deg og lille, og masse lykke til nå med nummer to! Dette klarer du :-D

Caroline

29.01.2017 kl. 19:44
Jeg vil ikke ha epidural, jeg har litt panikk for om det skal være vondt eller at jeg skal få bivirkninger av den! Håper så inderlig at jeg slipper den, men hvis jordmor helst vil jeg skal ta den, så må jeg vell bare krype til korset. Men ikke før jeg absolutt må, og det er heldigvis andre typer smertelinding å velge mellom, og de kommer jeg til å velge før epidural.

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 20:20
Caroline: Helt sant det med at det finnes andre typer smertelindring! Det er det jeg tenker jeg også. Mange kommer langt med lystgass og eventuelt badekar - så jeg satser på at jeg klarer det samme. Og ikke minst at du også klarer det! Masse lykke til <3

Malin Vedaa

29.01.2017 kl. 20:21
Jeg måtte ha epidural da jeg tok keisersnitt - pga bedøvelsen såklart. Det var på ingen måte vondt, og det er en syk effekt i det. Så jeg tror jeg hadde vært åpen for det meste under en fødsel, men ingenting er bedre enn at du ikke trenger noe som helst :-D Heier på deg!

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 20:25
malinvedaa: Veldig bra du fikk epidural da, hehe. En selvfølge å få bedøvelse da! Ellers er jeg veldig glad for å høre at du har gode erfaringer med epidural! <3 Selv er jeg også åpen for det dersom jeg kommer til å trenge det eller blir anbefalt av jordmor å få det, men på forhånd nå så håper jeg at jeg klarer meg uten :-D Tusen takk for det - så får jeg ønske deg også lykke til med resten av svangerskapet og ikke minst fødsel nummer to <3

Cathrine Flåtten

29.01.2017 kl. 20:21
Syntes det er kjempebra at vi har mulighet til å få epidural, og det er jo ikke når som helst man kan få det heller. Mange som ønsker epidural, men har kommet såpass langt i fødselen at den ikke vil ha noen virkning. Men at man har den muligheten, om man er redd, sliten osv - det syntes jeg er kjempefint. Å kalle det juks blir litt useriøst for min del, for det er en smerte uten like - som man aaaaaldri kan forberede seg på uansett hvor mange barn man får/har.

Fødsel er DRITVONDT, det er det verste jeg har vært borti. 3 timer med ekstreme smerter, men man glemmer det rett etterpå når man ser det vakre barnet sitt på brystet (eller i min situasjon mellom beina da jeg stod på alle fire) Jeg brukte bare lystgass, og det passet meg perfekt. Jeg tenkte ikke noe over hva jeg ville og ikke ville, annet enn at jeg er livredd sprøyter og nektet epidural på grunn av det.

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 20:31
Cathrine Flåtten: Høres ut som du hadde en veldig fin fødsel, til tross for ekstreme smerter, og ingenting gjør meg gladere å høre enn det <3 En fødsel er jo noe av det fineste som finnes - det er da de små miraklene våre får se verdenen vi lever i for aller første gang!

Ellers synes jeg også at det er kjempe bra at vi har denne muligheten! Og i mange tilfeller er epidural det aller beste å velge - kan godt hende jeg velger det selv også, når fødselen plutselig er i gang - men slik jeg ser det nå så håper jeg at jeg klarer meg uten. Jeg ønsker å kjenne på disse smertene, og jobbe meg gjennom dem.

Nå er det kanskje litt på kanten å kalle det juks, men det var kun for å få frem poenget mitt, og meningen min (før fødselen vel og merke). Mye mulig jeg kommer til å forgude epidural om et par måneder - det får tiden vise! Men per dags dato håper jeg at jeg klarer meg uten <3 Tusen takk for fin kommentar forresten!

Cathrine Flåtten

29.01.2017 kl. 20:41
Min fødsel var KJEMPEFIN! Jeg var rolig, og håndterte dette veldig bra. jeg var og veldig heldig med jordmoren min, som gjorde akkurat de rette tingene og hele atmosfæren var svært avslappende! :)

<3

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 20:47
Cathrine Flåtten: Så utrolig flott å høre! Gode fødselshistorier bør spres oftere, ikke bare de grufulle der alt gikk galt <3

MomsCollective

29.01.2017 kl. 20:41
Jeg hadde faktisk helt motsatt innstilling, nemlig kun ett krav - jeg skulle ha epidural og det så fort som mulig. Fødselen gikk derimot bedre enn forventet og jeg ente opp med å ikke ha behov for det. Jeg satt i badekar under hele fødselen og synes det var fantastisk lindrende. Så det er absolutt å anbefale om det er mulig.

Jeg tror derimot man må gå inn i det med en åpen innstilling og føle på det der og da. Om man føler at man trenger epidural synes ihvertfall ikke jeg at det er et nederlag - man trenger ikke å ha det unødvendig vondt mener jeg.

- Julie

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 20:49
MomsCollective: Så flott å høre at du hadde en veldig fin fødselshistorie å komme med <3 Ingenting er mer betryggende for oss førstegangsfødende! Ellers er jeg helt enig i tankegangen din - å bestemme seg der og da, under fødselen, er veldig viktig - så det er absolutt det jeg kommer til å gjøre også :-)

Christina Victoria

29.01.2017 kl. 20:55
Eg har gått igjennom to fødsler som var totalt forskjellige! På godt og vondt.. men te tross for det så valgte eg samme smertelindring begge gangene (lystgass og kald klut)! Den siste fødselen min var ein utfordring av mange ulike grunner(som du kanskje vett), men nå i ettertid aå angre eg ikkje ett awkund påbat eg bare valgte lystgass som smertelindring <3 Eg synns du e modig eg! Eu klare det nok heilt fint uten epidural ska du se! Masse lykke te <3 kleem <3

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 21:00
Christina Victoria: All ære til deg som har klart deg så godt gjennom to forskjellige fødsler <3 Håper jeg klarer meg like bra! Tusen takk for kommentar, din mening og ikke minst lykkeønskningen <3 Klem!

Wilmacg

29.01.2017 kl. 21:06
Gud, jeg tenkte aldri at man kunne bli lam at epidural !

Du skriver veldig fint, og nydelige bilder:)

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 21:09
Wilmacg: Nå er det absolutt ikke vanlig at dette hender, og det var ikke meningen å skremme deg, men det har skjedd med flere dessverre :-(
Tusen takk for det, snille du <3

denutroligereisen89

29.01.2017 kl. 21:40
Det er ingenting galt i å ønske å føde uten epidural. Så langt det ikke skjer noe akutt eller veldig spesielt så er det godt mulig du får føde uten. Jeg tenkte det samme før begge min fødsler, jeg ville helst unngå epidural, pga. sprøyteskrekk, at det kan drøye fødselen, komplikasjoner og birvirkninger i ettertid. Jeg ville rett og slett ha en naturlig fødsel uten medikamenter, jeg ville føle på kroppen hva en fødsel var og jeg ville være 100% tilstede. Men siden jeg ikke visste hva jeg gikk til (med førstemann) så var jeg åpen om at en aldri vet hvordan en fødsel blir og hvis det var nødvendig så kunne jeg vurdere epidural. Men det ville ikke vært førstevalg. Jeg var heldig og fikk to drømmefødsler som var relativt raske, brukte ingen smertelindring, kun massasje fra mannen og badekar på fødsel nr. 2. :) Angrer ikke et sekund og er så glad og fornøyd med at jeg fikk to fødsler som jeg ønsket. Skal ikke lyve og si at det ikke var vondt å føde, for det var det. Men jeg synes ikke det var så vondt at jeg trodde jeg skulle dø som mange sa til meg på forhånd. Men alle opplever smerte og fødsler forskjellig. Og jeg føder gjerne flere ganger! Håper du er heldig og at fødselen blir uten epidural hvis det ikke er behov for den. :) Lykke til!

Linn Therese Dagsland

29.01.2017 kl. 21:43
denutroligereisen89: Jeg kjenner meg sååå godt igjen i dine tanker over her! Er helt enig med deg, og nettopp på grunn av at jeg ikke har fødd før tørr jeg ikke å utelukke epidural helt. Håper jeg blir like heldig som deg med fødselen min, og synes det er kjempe kjekt at du deler denne historien <3 Vi trenger at flere fine fødselshistorier blir spredd, så tusen takk skal du ha :-D

denutroligereisen89

29.01.2017 kl. 21:46
Skjønner deg godt. Man vet ikke hva man går til og selv om man føder for 2. eller 3. gang vet man ikke helt hvordan det blir da heller. For ingen fødsler er lik, men jeg visste jo hvordan prosessen var etter en fødsel. Og den andre ble ganske lik, bare veldig mye raskere på slutten. ;) Og ja, det trengs flere gode fødselshistorier. Er NOK skrekkhistorier man får høre. Er mange som blir skremt til fødselsangst og det er trist. Værsågod! :)

Vibeke

29.01.2017 kl. 23:16
Jeg var åpen for epidural. og da riene satte i gang var det bare fullstendig kaos over riene, de var hyppige og lange og de ga meg ingen pauser, jeg krabbet bokstavligtalt inn på sykehuset pga smertene. Jeg fikk derfor epidural en time etter jeg ankom sykehuset.

Epiduralen tok ikke vekk riene mine, jeg hadde fortsatt alle toppene, som jeg måtte puste meg igjennom, men epiduralen ga meg pauser mellom riene og gjorde hele opplevelsen "levbar". Føler meg ikke snytt for fødselen i det hele tatt. jeg fikk kjenne ordentlig på riene og smerten forsvant jo som sagt ikke. Jeg hadde en veldig kort fødsel, men ser ikke for meg jeg hadde klart meg uten epiduralen. Hadde jeg enda hatt pauser mellom riene skulle jeg nok klart meg lenger, men jeg hadde ikke sjans.

Jeg venter min andre nå til sommeren og kommer garantert ikke til å utelukke epidural denne gangen heller, men ingen fødsler er like, så det bli spennende å se hvordan det kommer til å gå.

Alexandra Emilie

30.01.2017 kl. 11:22
du kommer til å klare det kjempe bra - både med og uten epidural!! <3

mairho

30.01.2017 kl. 15:44
Skjønner deg godt! Og ja, det er som sagt vanskelig å si noe om man skal ha epidural eller ikke før man ligger der og føder, hehe. Jeg har enda ikke født barn, men jeg tør ikke å bestemme meg før jeg en dag føder. Jeg har jo ikke peiling på hvor vonde rier er! Det er selvfølgelig et topp alternativ å ha valget.

Isabella

30.01.2017 kl. 19:03
Eg fødte ei litå jenta i Mai, og eg va veldig kritisk te Epidural før fødselen, men klarte meg strålande uten. Lystgass blei eg kvalm av, så einaste smertelindringå blei akupunktur(noe som både hjalp på smertene og fekk meg te å gå fra 5cm åpning te full åpning og pressrier på 1 time!!). Ja det gjør nesten umenneskelig vondt, men eg ville virkelig ikkje vært foruten dei smertene, og hadde lett gjort det igjen😂. Masse lykke til med innspurten, det er så verdt det i enden!

Skriv en ny kommentar

Linn Therese Dagsland

Ei smilende og positiv jente på 21 år. Skriver om hverdagen som nybakt mamma til lille Dennis som ble født den 19.mars 2017. Mye av bloggen handler om baby, trening og alt som hører med mammalivet. I tillegg til små ubetydlige ting, vanskelige hendelser fra fortiden som har medført at jeg i dag lever med sosial angst. Deler også gode matoppskrifter, antrekk, tips og kjærlighetslivet mitt med dere. Lurer du på noe mer er det bare til å ta en titt på "om meg" innlegget som du finner i menyen under headeren.

Alle henvendelser kan sendes til:
linn_therese_dagsland@hotmail.com

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits