LinnThereseDagsland -

Mitt fødselsbrev!

  • 08.01.2017 kl. 20:46

Å skrive fødselsbrev er noe som blir mer og mer vanlig, og i dag anbefales det at alle gjør dette for at jordmor skal kunne gjøre en så god jobb for deg som overhode mulig. Dette brevet tas med sammen med helsekortet når du skal føde, og leveres til jordmor før fødselen er skikkelig i gang. Har du god tid vil også gjerne jordmor gå gjennom brevet sammen med deg, men om ikke leser hun bare raskt igjennom det på egenhånd.

Dette er god hjelp for jordmor, men også for deg. Jeg var selv veldig usikker på hvordan jeg skulle skrive brevet mitt, men har endelig fått fingeren ut og faktisk gjort det!

Ikke bare får du skrevet ned det du ønsker før, under og etter fødselen, men det er også veldig god mental trening før denne store opplevelsen. Du er nødt til å tenke igjennom hva du ønsker, og ta bevisste valg. Om du selv har problemer med å skrive fødselsbrevet vil jeg gjerne gi deg noen tips på veien. For det første; hold det kort, enkelt og punktvis. Ellers har jeg listet ned forskjellige emner det kan være greit å ha med i et slikt brev under her:

Åpningsfasen: Vil du være i aktivitet, stå oppreist, ligge?

Smertestillende: Vil du ha epidural, eller vil du forsøke å klare deg uten? Ønsker du akupunktur hvis jordmor tilbyr det?

Atmosfæren i fødestuen: Vil du ha med egen musikk, dempet belysning?

Utdrivningsfasen: Ønsker du å føde vanlig i seng, i vann, i en spesiell stilling?

Hva er viktig for at du føler deg trygg? Trenger du ekstra mye informasjon og oppfølging?

Hva er du bekymret for? Mange gruer seg til å føde, og det kan være lurt å si ifra om det på forhånd. Hva er du engstelig for? Noen kan være redd for å revne i mellomkjøttet, andre er bekymret for å bæsje under fødselen, mens andre igjen er livredde for smertene som kommer. Når jordmor vet om dette, vil hun kunne følge deg bedre opp under fødselen.

Studenter med på fødselen? Mange universitetssykehus har praktiserende studenter. Vil du ikke ha dem med på fødselen, så skriv det ned.

Fødselsøyeblikket: Vil du ha babyen lagt på brystet umiddelbart etter fødselen, eller ønsker du at den skal vaskes først? Noen ønsker at babyen skal få ha hudkontakt hele tiden, andre har spesielle ønsker knyttet til det å klippe av navlestrengen.

Har du skrevet fødselsbrev? Legg gjerne igjen noen tips eller noen punkter fra ditt fødselsbrev i kommentarfeltet her!

19 Kommentarer

Nina c

08.01.2017 kl. 21:00
Smart :)

Linn Therese Dagsland

08.01.2017 kl. 21:10
Nina c: Ja, ikke sant! :-D

Jofrid

08.01.2017 kl. 21:09
Skreiv ikkje direkte men sa at eg alt "gørr" sko bli tørka av baby før eg fekk na. Pappen ville ikkje klyppa navlestrengen og ville ikkje ha studenter der :) eg sko o få epidrual. Hadde fødselsangst, noe eg har ennå, men dei tok meg ikkje seriøst så grue meg ennå mar denna gongen :/

Linn Therese Dagsland

08.01.2017 kl. 21:10
Jofrid: Uff, så kjedelig! Prøv å skriv det ned denne gang, og så snakke du med jordmor om det på forhånd sånn at du e sikker på at hu har fått det med seg! Krysse fingrene for at du får ein bedre fødselsopplevelse denne gang <3

Evelin

08.01.2017 kl. 21:21
åh så fint og si sine ønsker slik og du er så nydelig gravid:D masse lykke til vakreste deg <3 jeg vet du kommer til å bli en god mor fordi du er god som gull og virker som du er empatisk, jordnær, varm og veldig voksen av deg :D <3

Linn Therese Dagsland

08.01.2017 kl. 21:25
Evelin: Åh, du altså <3 Legger alltid igjen så fine kommentarer, tusen hjertelig takk snille Evelin <3

Evelin

08.01.2017 kl. 21:26
hihi fordi du fortjener det håper jeg kan møte deg en gang er fra Karmøy selv <3 så verden er liten :*

Linn Therese Dagsland

08.01.2017 kl. 21:28
Evelin: Så spennende da! Ja, det hadde vært veldig gøy :-D

Silje Lillefosse

08.01.2017 kl. 21:31
Så lurt å skrive det ned :D , vakker du er som gravid, ønsker deg masse lykke til fremover :D

Linn Therese Dagsland

08.01.2017 kl. 23:06
Silje Lillefosse: Tusen takk for det snille du <3

a

08.01.2017 kl. 21:45
mellomkjøttet ikke mellomgulvet

Linn Therese Dagsland

08.01.2017 kl. 23:06
a: Takk for korreksjon! :-D

Caroline

08.01.2017 kl. 22:04
Har også skrevet fødselbrev, der jeg har skrevet hva jeg er redd for, hva jeg gruer meg til, hva jeg ønsker, hva jeg ønsker av smertelindring/utstyr. Fikk endelig motivasjon til å skrive det ned etter fødselsforberedende kurset :)

Linn Therese Dagsland

08.01.2017 kl. 23:06
Caroline: Ja, det var det jeg også fikk! Så spennende <3 Masse lykke til med fødselen :-D

09.01.2017 kl. 15:08
Hei Linn Therese, først og fremst vil jeg bare si fyfaen så fantastisk utstråling ud har, man ser på hele deg at du kommer til å bli en fantastisk mor! Jeg har fulgt bloggen din ganske lenge nå og jeg føler meg nesten som en del av familien din haha.

Jeg vet at du har/har hatt angst. Det har jeg også, jeg går til psykolog og jeg har ikke jobb/utdanning. Jeg ble gravid i fjor men tok abort fordi den største frykten min er om noen kunne tatt fra meg barnet da etter som jeg går til psykolog. Jeg bare lurer på om du tror det er noe som kan skje? Jeg har så ufattelig lyst på en baby men jeg stopper bare opp å tenke på det fordi det er min aller største frykt.. Jeg vet ikke om du har noe svar på dette, men hadde vært fint å fått litt hjelp av deg, kanskje du vet noe om det eller noe.

Ha en fin dag videre! <3

Linn Therese Dagsland

09.01.2017 kl. 16:13
Anonym: Heisann <3 Tusen takk for mange fine ord! Når det kommer til spørsmålet ditt tror jeg ikke barnevernet kan ta barnet fra deg bare fordi du går til psykolog. Når er det mange grunner til at menneske går til psykologer, men det er faktisk mye vanligere enn man tror. Jeg råder deg til å ta dette opp med psykologen din og høre hva han/hun mener om det, og dersom du føler deg klar og moden nok for å bli mamma - kjør på! Å skape et liv må være noe av det mest fantastiske som finnes <3

Og i mitt tilfelle har jeg faktisk merket at angsten har roet seg kraftig etter at jeg ble gravid. Tror det kan ha med at jeg har fokuset mitt et annet sted - og tenker ikke like mye på meg selv og hvordan jeg har det, men mer på lille i magen. Og ikke minst at han skal få en mamma som ikke er redd for å gå ute blant folk - derfor utfordrer jeg meg selv for å prøve å bli bedre for hans skyld <3

Masse lykke til!

LTS

09.01.2017 kl. 21:33
Babyen er ikke dekket av slim! Det er et nydelig lag av voks (vernix) som beskytter den tynne huden babyen har når den blir født. Vokslaget er utrolig næringsrikt og fullt av fuktighet som er sunn for både deg og babyen. La det trekke inn i huden istedenfor å tørke det bort! du vil ikke angre, tro meg! Hvis du får han rett på brystet og får vernix på deg selv vil du kjenne at huden din blir så myk som en babyrumpe etter at det er tørket inn! Dette må være tidenes beste og mest eksklusive fuktighetskrem!!

Camilla Eriksen

10.01.2017 kl. 16:34
Jeg skrev, men tok ikke med. Egentlig bare glad for det, for jeg hadde 3 eller 4 jordmødre gjennom fødselen pga lengden på den :-) syns det var lettere å bare kommunisere å si hva jeg ønsket og ville etterhvert :D

Katrine

01.03.2017 kl. 23:49
Viktig og ikke fokusere så mye på hvordan fødselen skal foregå, da fødselen kan plutselig ta en annen vending! :-) Lykke til med fødselen, er bare å glede seg:-)

Skriv en ny kommentar

Linn Therese Dagsland

Ei smilende og positiv jente på 21 år. Skriver om hverdagen som nybakt mamma til lille Dennis som ble født den 19.mars 2017. Mye av bloggen handler om baby, trening og alt som hører med mammalivet. I tillegg til små ubetydlige ting, vanskelige hendelser fra fortiden som har medført at jeg i dag lever med sosial angst. Deler også gode matoppskrifter, antrekk, tips og kjærlighetslivet mitt med dere. Lurer du på noe mer er det bare til å ta en titt på "om meg" innlegget som du finner i menyen under headeren.

Alle henvendelser kan sendes til:
linn_therese_dagsland@hotmail.com

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits