LinnThereseDagsland -

Vinterens boktips!

  • 22.11.2015 kl. 11:00

Ettersom november er måneden hvor man virkelig merker at det skjer noe med temperaturen er det mange kvelder som blir tilbrakt inne under pleddet med ei god bok - i hvertfall her i hus. Om du også liker å lese når høstmørket sniker seg innpå kan du klappe i hendene og juble over dette innlegget. Nå vil jeg nemlig dele mine aller beste bøker med dere. Jeg har alltid likt å lese, og har hatt bøker på flere hundre sider liggende på nattbordet så lenge jeg kan huske. Derfor har jeg vært innom litt av vært, men det er likevel tre kategorier jeg alltid faller tilbake på.

Den første er krim - det er noe av det kjekkeste jeg vet, og slike bøker tar jeg gjerne med meg på ferier og på landet. Jo Nesbø sine bøker er definitivt favoritten i mine øyne. Ellers liker jeg veldig godt romantiske kjærlighetshistorier og triste selvbiografier. Angående sistnevnte liker jeg aller best historier som omhandler hvordan enkelte mennesker har hatt det gjennom en krig, en sykdom eller andre triste, vonde ting. Kanskje litt dystert at jeg LIKER slike bøker, men dere må misforstå meg rett - for jeg ler ikke når jeg leser dem. Jeg gråter så mye at tårene mine i enkelte tilfeller gjør det umulig å se bokstavene. Men nå skal jeg ikke snakke meg helt bort - til poenget; her har dere mine topp 10 bokfavoritter. Inndelt i tre kategorier; krim, kjærlighetsromaner og triste selvbiografier.

   Krim

Kanskje litt rart at jeg elsker krimbøker, men hater skrekkfilmer? Selv har jeg ingen forklaring på det, jeg har bare forstått at det enkelt og greit er slik jeg er. Alle mine krim favoritter er faktisk av Jo Nesbø. For selv om jeg har lest bøkene til mange andre krimforfattere faller jeg likevel alltid tilbake til Jo Nesbø. Det er noe unikt med skrivemåten hans som gjør at jeg alltid blir like oppslukt.


Snømannen er den første boken jeg leste av Jo Nesbø, og derfor også den som fikk meg til å bli hekta. Ikke bare på Jo nesbø sine bøker i seg selv - men spesielt Harry Hole serien. Den anbefales på det sterkeste å lese. Jeg vil ikke avsløre for mye, men jeg kan si så mye som at det skjer flere forsvinninger hvor gifte kvinner med barn blir borte den dagen den første snøen faller. Denne boken er forresten den første boken i Harry Hole serien Jo Nesbø har sagt ja til å filmatiseres. Resten av bøkene kommer ikke ut på film før serien er ferdig.

Sønnen Sonny er fange i et moderne og fluktsikkert fengsel. Der lytter han til de andre innsattes skriftemål og gir dem forlatelse for deres synder. Faren til Sonny var hans største idol, så hele hans verden ble snudd opp ned da faren ble avslørt som korrupt og tok sitt eget liv. Men en dag endrer et skriftemål alt. Mer vil jeg egentlig ikke si om denne boken, du er bare nødt til å lese den selv.

Politi På et sykehus ligger en hardt skadet mann i koma. Rommet bevoktes av politiet, og ingen får vite hva den mystiske pasienten heter. Samtidig blir politimenn funnet drept på åsteder for gamle, uoppklarte drap. Politiet står uten spor og mangler i tillegg sin beste etterforsker. På sykehuset viser pasienten tegn til å komme til bevissthet.

Marekors Igjen er Harry Hole på fylla, og forholdet til kjæresten er slutt. Hans overordnede har gitt han opp, og det er fire uker til han står uten jobb. Det står rett og slett dårligere til med Hole enn noen gang før. Et siste oppdrag blir han tildelt og hans partner denne gangen er Tom Waaler, en han har hatt personlige problemer med. En kvinne med avklippet pekefinger er funnet drept i Oslo. På åstedet er det risset inn et marekors. Flere mennesker blir drept, flere marekors og jakten på en seriemorder er i gang.

  

Kjærlighetsromaner

Dette er bøker jeg forelsket meg totalt i, og favorittforfatteren er uten tvil Cecilia Samartin. Hun skriver på en så romantisk og vakker måte at man bare er nødt til å lese bøkene hennes for å forstå hva jeg mener. Måten hun beskriver Cuba på i Drømmehjertet er magisk, og det er denne boken ene og alene som har fått meg til å være fast bestemt på at jeg en dag skal besøke Cuba.


Drømmehjerte handler om Castros revolusjon på Cuba i 1956 som skiller de to bestevenninnene Alicia og Nora. Mens Nora flytter til USA med familien blir Alicia igjen og opplever fattigdommen som preger landet under Castros regime. Flere år senere blir Alicia alvorlig syk, og Nora bestemmer seg for å reise til Cuba for å hjelpe henne. Denne boken fikk meg fast bestemt på at jeg en gang skal oppleve Cuba selv - Cecilia skildrer landet, strendene og kjærlighet på en helt unik måte i disse bøkene, du er bare nødt til å lese dem selv. Spesielt denne!

Señor Peregríno er ei bok som er skrevet på en helt spesiel måte. Den handler om to historier som etterhvert fletter seg inn i hverandre. Jamilet, som er hovedperson, er usedvanlig vakker, men under klærne skjuler hun et grotesk fødselsmerke. Med håp om å bli som alle andre flykter hun fra Mexico til USA. Hun får som jobb å ta seg av gamle Señor Peregrino, og når han forteller om sin pilegrimsvandring til Santiago de Compostella, forandres alt. Historien om Jamilet fortsetter i La Peregrina.

Salvadoreñja - "Søster, hva ville du råde noen til som var tvunget til å velge mellom ærlighet og kjærlighet?" Ana står overfor et av sine vanskeligste valg. Etter å ha flyktet fra borgerkrigen i El Salvador til et kloster i USA, må hun motvillig fortsette sin livsreise. Hun får jobb som barnepike hos den konfliktfylte familien Trellis, en familie fanget i et overfladisk rikmannsliv i California. Trass i sine egne følelsesmessige sår er Ana i stand til å gi omtanke og lindring, og til slutt finner hun kjærligheten der hun minst ventet det.

Et helt halvt år Lou Clark vet en god del. Hun vet hvor mange skritt det er fra bussholdeplassen og hjem. Hun vet at hun liker jobben sin på kafeen The Buttered Bun, og hun vet at hun kanskje ikke elsker kjæresten sin, Patrick. Det Lou ikke vet, er at hun snart kommer til å miste jobben, eller at hun er avhengig av å vite hva som venter rundt neste sving, for ikke å gå fra forstanden. Will Traynor vet at motorsykkelulykken tok fra ham viljen til å leve. Han vet at alt føles veldig smått og meningsløst, og han vet nøyaktig hvordan han skal få slutt på det. Det Will ikke vet, er at det er like før Lou stormer inn i livet hans som et levende fyrverkeri. Og ingen av dem vet at de kommer til å forandre hverandre for alltid

 

Triste selvbiografier

Siste kategorien er som sagt triste selvbiografier (er det dét man kaller slike bøker forresten?). Jeg har vært innom litt av hvert innen denne sjangeren og jeg har oppdaget at jeg liker veldig mye forskjellig her. Derfor er bøkene jeg har plukket ut i denne kategorien litt mer varriert enn i de to andre. Håper ikke det gjør noe! Er dere som meg kommer dere til å like dem like godt alle fire likevel. Den siste boken hører forresten ikke til under noen av disse kategoriene, men jeg var bare nødt til å ha den med likevel. Så merk deg at den ikke er en sann historie!

Natscha Kampusch er ei østerisk kvinne som ble kidnappet som ti åring. I boken har hun fortalt hvor og hvordan hun ble holdt fanget og opplevelser gjennom alle disse åtte årene i fangenskap før hun klarte å rømme som attenåring. En ekstremt sterk bok som det er umulig å ikke bli rørt av. Denne er du nødt til å lese om du ikke allerede har gjort det.

Regines bok handler om kreftsyke Regine Stokke som har blogget om hvordan det er å leve med leukemi blodkreft. Hennes største drøm var å skrive en bok, så etter at hun taper kampen mot kreften bestemmer foreldrene hennes seg for å oppfylle drømmen hennes. De lager en bok av innleggene hun selv har skrevet på bloggen. En veldig rørende, trist og sterk bok som jeg anbefaler deg å lese!

Idas dans er ei bok som garantert kommer til å røre deg til tårer. Den handler om Ida, den yngste datteren i Corwin-familien, som er 18 år. Hun er sterk, smidig og energisk, og balletten er hennes store lidenskap. Ballettkompaniet skal snart ha premiere, og Ida nekter å ta det med ro, til tross for en forkjølelse som ikke vil slippe taket. Moren gir seg ikke, og til slutt går Ida med på å oppsøke lege. Besøket hos legen sender familien ut i det ufattbare: At deres yngste datter og søster, som virker nesten udødelig, har en potensielt dødelig sykdom. Forkjølelsen viser seg å være akutt lymfatisk leukemi.

Saras nøkkel er som sagt ikke en selvbiografi eller en sann historie, men den er så bra at jeg likevel er nødt til å ta den med. Handlingen foregår i Paris i1942. Sara, en 10-år gammel jødisk jente rekker akkurat å få gjemme unna sin lillebror i klesskapet minutter før hele familien arresteres av politiet. Hun låser døra og gjemmer nøkkelen, overbevist om at hun skal komme tilbake og låse ham ut noen timer senere... 60 år etter, får den amerikanske journalisten Julia Jarmond oppdraget å skrive en artikkel om denne svarte dagen i Frankrikes historie. Under arbeidet snubler hun over Saras historie, og hun skjønner at det er denne lille jenta hun skal gi en stemme. Da kommer det frem litt av hvert. Ei rørende bok som er nydelig skrevet.

6 Kommentarer

maristaveland

22.11.2015 kl. 11:03
Så fine Bilder :-) Ønsker deg en riktig god søndag !

Storesøstertilsophia

22.11.2015 kl. 11:32
Her var det jammen mange gode forslag! Nå skal høstkveldene hvertfall ikke bli kjedelige lengre <3 <3 ha en kjempe god søndag søta! :)

Anders

22.11.2015 kl. 12:31
Har ikke lest noen av disse, men jeg holder meg litt til andre sjangere :) Leser krim en gang iblant, men ikke så ofte. Flere har anbefalt meg Nesbø, så kanskje jeg burde prøve en gang. Tror forresten jeg har en bok av Samartin liggende et sted. Vant den i en konkurranse. Håper du får en fin søndag videre :)

RebeccaHasselgard

22.11.2015 kl. 13:07
Mange gode bøker! Håper jeg rekker å lese noe annet enn pensum haha : - )

Norges Nettkrigere

22.11.2015 kl. 18:27
Mange fine tips her :-)

minakvernmoen

22.11.2015 kl. 19:55
Jeg har lest Snømannen! Den er utrolig bra skrevet, og bra fortelling!

Skriv en ny kommentar

Linn Therese Dagsland

Ei smilende og positiv jente på 21 år. Skriver om hverdagen som nybakt mamma til lille Dennis som ble født den 19.mars 2017. Mye av bloggen handler om baby, trening og alt som hører med mammalivet. I tillegg til små ubetydlige ting, vanskelige hendelser fra fortiden som har medført at jeg i dag lever med sosial angst. Deler også gode matoppskrifter, antrekk, tips og kjærlighetslivet mitt med dere. Lurer du på noe mer er det bare til å ta en titt på "om meg" innlegget som du finner i menyen under headeren.

Alle henvendelser kan sendes til:
linn_therese_dagsland@hotmail.com

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits